Onze motoren:

De grote, zwarte buffels links zijn onze werkpaarden. Daarmee volgen we (de instructeurs) jullie tijdens de lessen.

Daarnaast hebben we 3 Honda’s CB650F. Dat zijn onbeperkt vermogen (A) motoren. Hier mag je op rijden als je 21+ jaar bent.

Dan hebben we de A2-motor: een Honda CB500F. Deze motor is ook uitgebreid met dubbele bediening en wordt gebruikt bij alle eerste lessen. De instructeur zit dan bij je achterop en kan, indien nodig, ondersteunen met een extra koppeling en rem.

Als laatste in de rij is onze A1-motor Honda CBF125.

Hoe zit dat met die categorieën?
Voor alle categorieën geldt dat je drie examens moet afleggen: theorie, AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming) (Klik voor meer info). Wanneer je overstapt naar een andere categorie is dit anders geregeld. Dat leggen we hieronder verder uit.

18 tot 20 jaar:
Je krijgt eerst te maken met de lichte motor (A1) tot 11kW met een maximum snelheid van ongeveer 110 km/u. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op die leeftijd mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.

Voor ons is een vereiste dat je je autorijbewijs hebt, vanwege verkeersinzicht wat een stukje veiligheid met zich meebrengt aangezien je een stuk kwetsbaarder bent op een (A1-)motor.

20 tot 24 jaar:
Je hebt al wat meer motorfiets onder je zitten. Deze is tot 35kW en heeft een maximum snelheid van ongeveer 155 km/u.

Vanaf 21 jaar:Vanaf 24 jaar mag je alles rijden! De lesmotor heeft minimaal 40kW (vanaf 31-12-2018 50kW en daar zijn onze motoren al op voorbereid).
Code 80: Je mag vanaf je 21e het A-rijbewijs halen met een notitie. Je mag op een ‘zware’ motor je rijopleiding volgen, maar als je bent geslaagd mag je een A1- of A2-motor rijden. Na 2 jaar, of als je binnen die tijd 24 wordt, wordt je rijbewijs automatisch omgezet in een volledig A-rijbewijs.

Getrapt van A1 naar A2 of van A2 naar A:
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1 of A2, kun je overstappen naar de volgende categorie (A2 of A). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Tijdens het getrapte examen kiest de examinator 2 van deze 4 bijzondere manoeuvres: de omkeeropdracht (halve draai), de parkeeropdracht, het wegrijden uit een parkeervak en het stapvoets rijden. Ook komt het zelfstandig routerijden aan bod. Hier zijn drie vormen van: het rijden naar een oriëntatiepunt, het rijden met navigatie en het rijden naar of het volgen van een opgegeven bestemming of en route d.m.v. bewegwijzering.